Desing Kayaks Unplugged - Utvidet info

Design kayaks Unplugged er skapt spesielt for det nordiske markedet og med ett ønske om å gi ferske padlere en best mulig start på vannet, samtidig som kajakken skal kunne vare en trofast kompanjong i mange år. Kombinasjonen lavt bakdekk, høy primærstabilitet, rask respons og ett enkelt og robust design har gjort Unplugged til en av de mest solgte kajakkmodellene i sitt hjemmeland Danmark. Populær også i klubber og kurssammenheng. 

Kombinasjonen lavt bakdekk, høy primærstatbilitet, rask respons og ett enkelt og robust design har gjort Unplugged til en av de mest solgte kajakkmodellene i sitt hjemmeland Danmark. Populær også i klubber og kurssammenheng. 

Unplugged's mål 

Unplugged er bygget med hva vi kan kalle for medium bredde og medium lengde, det vil si en fin balanse mellom fart og stabilitet og mellom fart og manøvreringsevne. En kajakk som streber etter å tilby padleren en komfortabel og trygg start uten å kompromisse med padlegleden. 

Unplugged-havkajak-laengde.png

Hvilken størrelse  skal du velge?

Unplugged finnes i to størrelser. Høyde og volum ved lår og hofter er avgjørende for, om du passer i Regular eller Large. Her er en veiledende størrelseangivelse:

Regular: 160-180 cm mindre til mellom kroppsvolum

Large: 170-210 cm mellom til stor kropsvolum

Størrelse på kajakken avhenger også av bruket og dine behov.  Hvis du ligger på grensen mellom Regular og Large kan du velge mer basert på dette. Regular gir deg da en tettere passform, mer kontakt og dermed en kajakk som oppleves mer responsiv. Bedre til kortere lekfulle turer og rulling, men på bekostning av langturegenskapene. Large på den andre siden er mer romslig, kan oppleves som mer komfortabel og har mer oppdrift og vil da oppleves som tryggere i turbulent vann, bære mer last og dermed fungere bedre på lange turer. 

Betydning av høyden på kajakken

Vi snakker sjeldent om høyden på kajakken til tross for at dette vil ha stor betydning for hvordan kajakken føles å sitte i og hvor lett du klarer å håndtere den. 

Et lavt bakdekk er viktig av to grunner:

  • Kajakken blir mindre påvirket av vinden hvilket gjør det lettere å holde stabil kurs, hvilket ofte er en utfordring for nybegynnere og mindre erfarne padlere.
  • Er du uheldig å kantre kommer du som oftest tilbake opp i kajakken via bakdekket. Hver cm. ekstra du skal trekke deg opp av vannet, krever ekstra krefter. Fra land ser du ikke den store forskjellen men ligger du i vannet, merker du en betydelig forskjell på et høyt og lavt bakdekk.

Riktig høyde på fordekk. 

  • Et høyt fordekk tvinger deg til å holde armene høyere hvilket gir dårligere stabilitet i kajakken.
  • Et for voluminøst cockpit gir dårlig kontakt og kontroll på kajakken. 

for-og-bagdæk-hvid-baggrund-SM.jpg

Cockpit størrelse

Som begynner kan det føles trygt, med en stor cockpit, men i virkeligheten fratar det deg kontrollen av kajakken. Kun hvis hofter og lår er i kontakt med kajakken, og cockpit er utstyrt med lårstøtter, kan du bruke kroppen til å manøvrere kajakken vha. såkalt kanting.

Som helt ny padler kan ‘kanting’  føles vanskelig, men du vil raskt kunne begynne me å bruke kanting og oppleve en helt annen progresjon i din nye kajakk.
Heller du er til bølgelek, teknikk og "rull-og-tull" så er det helt avgjørende med en kajakk som har en tettere cockpit.

 

cockpit-str-1.png

Unplugged bunnform og spring

I designet av skroget har vi lagt vekt på stabilitet, men samtidig sikret at Unplugged også kan oppnå fart. Som bunnform har vi valgt et flatt design med en let v-formet kile, som er optimalt for følelsen av stabilitet, men uten å tape for mye fart. Unplugged har medium spring.

 

SPRING.png

Senkekjølen (finne) hjelper deg med å holde retningen, når du har vinden inn fra siden eller bakfra. Et alternativ til senkekjøl er ror. Ror eller senkekjøl er litt smakssak. Fordelen ved en senkekjøl er, at du ikke sleper noe etter kajakken, når du ikke har behov for ekstra retningshjelp, og du i stedet overfører energi fra dine padletak via faste fotpedaler.

Når senkekjølen er senket ned i vannet, hjelper den med å forhindre at kajakken dreier opp mot vinden. Senkekjølen (finnen) heves opp i kajakken når du ikke bruker den. 

finne-og-boks.png

 

Unplugged: Luger, liner og elastikker

Unplugged har runde luker som er ekstra tette, og så har vi gitt lukelokkene farge. Lukerommene er forsvarlig fuget på begge sider. 

luger-og-elastikker.jpg

Kvalitetsmaterialer

Unplugged er produsert i 3-lags LLDPE plast. Læs mere om plastkonstruktioner og fordele og ulemper ved 1-lags plast i artiklen Materialeguide.

LLDPE er en utrolig sterk type plast, som bl.a. brukes til whitewater kajakker som skal tåle det meste av slag og støt.

Design

Design Kayaks er virkelig et godt eksempel på entusiaster som designer kajakker for andre entusiaster og vet hva som må til for å utvikle en kajakk som er applauderende å padle. .

Søren Telling som designet Endless har selv tilbragt mange timer på kajakekspeditioner rundt om i verden.  I tillegg til Sørens egne erfaringer har noen av Danmarks mest erfarne langturs paddlere gitt input for å sikre en kajakk som tilgodeser de fleste behov. 

 

Din nettleser er utdatert!

For å kunne bruke alle funksjoner på nettsiden må du oppdatere nettleseren. Oppdater min nettleser nå

×